A téli táplálkozás legfontosabb szabályai

2012.12.12 11:38

Most, hogy beköszöntött a valódi tél, érdemes átnéznünk, hogy milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége a szervezetünknek ahhoz, hogy ne viseljen meg a kellemetlenül hideg időjárás és a betegségeket is elkerüljük.
Télen persze a legnagyobb probléma, hogy jóval kevesebb friss zöldségből és gyümölcsből válogathatunk, mint az év más hónapjaiban, de így sem kell feltétlenül a vitamin tablettákra bíznunk magunkat.


Gyümölcsök és zöldségek
Ugyan szerényebb a választék ebben az időszakban, de mindenképpen fogyasszunk minél több banánt, almát és citrusféléket. Ezen kívül pedig a zöldségekről se feledkezzünk meg, amelyek közül szinte mindegy, hogy melyiket válasszuk, hiszen az összesben megtalálhatjuk a legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat.


 

Fehérjék
A sokszor említett zöldségek mellett nem szabad elfeledkeznünk a többi olyan ételről sem, amelyek a téli időszakban különösen értékes vitaminokat juttatnak a szervezetünkbe. Ilyen például a tojás, a máj és a különböző növényi olajokat tartalmazó magvak is, amelyek közül bármelyiket választhatjuk, mert garantáltan sokat tesznek az egészségünkért.


Savanyú káposzta
Ugyan egész évben lehet kapni, de kifejezetten ebben az időszakban érdemes minél többet fogyasztanunk belőle. Az se baj, ha nem főzzük meg, hanem savanyúságként vagy csak magában esszük meg. Ugyanis nagyon magas a C-vitamin tartalma és számtalan más fantasztikus hatása miatt sem érdemes kihagyni a téli étkezésünkből.

Lencse, bab, borsó
Nem csak a megfelelő vitaminszükségletre kell ilyenkor figyelmet fordítanunk, hanem az energiaszintünkre is jobban kell ügyelnünk. Télen a kevesebb napfény miatt egyébként is kevesebb energiához jut a szervezetünk és ezáltal sokkal fáradtabbak és lehangoltabbak vagyunk. Ezért a bab, borsó és a lencse is a téli étkezés egyik legfontosabb része, ugyanis keményítő tartalmuk miatt feltölti a szervezetünket energiával, amely a téli hónapokban különösen fontos.


Halak
Hazánkban nem a legnépszerűbb ételek közé tartoznak, de szinte egyik hús vagy zöldség sem tartalmaz egyszerre annyi féle ásványi anyagot és vitamint, mint a hal. Ezért érdemes minél többet enni belőle, hiszen omega-3 zsírsavat, D-vitamint és olyan nyomelemeket tartalmaz, amelyek mind az immunrendszert erősítik, más jótékony hatásáról nem is beszélve.