A tökéletes húsvéti sonka

2013.03.26 20:48

Habár elég nehéz kivitelezni, hogy végigkóstold a kínálatot, a jó sonkát leginkább az íze alapján lehet megtalálni. Az érlelés ez esetben legalább három hétig tart, így a füst és a só egészen a hús rostjáig beeszi magát, ami a húson is érződik - ez az igazi parasztsonka.

Kinézetre azonban nem sokban különbözik tőle a gyors érlelésű sonka sem, melynek csak a külsejét érte a füstölés. Általában az egyetlen árulkodó jel, hogy ez utóbbi több lében áll. Az ilyen sonka belül száraz, főzés után szétesik, szétporlad, nem lehet szeletelni, tehát alaposan fontold meg, milyen termék mellett teszed le a voksod.

A hús színe is meghatározó lehet. A finom sonka kellemes, rózsaszínes árnyalatban játszik. Az előre csomagolt, kötözött sonkák ebből a szempontból igazán veszélyesek, hiszen nem tudhatod, valójában mit kapsz. Ha mégis ilyet választasz, akkor mindenképpen ellenőrizd a termék szavatosságát, azt, hogy nem szakadt-e ki a csomagolás, illetve nincs-e megkocsonyásodva a hús külseje. Ebben az esetben jobb, ha elfelejted, mert egyértelműen romlott áruról van szó.