Egészséges vacsora - családostul

2012.12.01 00:36

Az egészséges vacsora nem csak arról szól, hogy diétásat eszünk. Egészen más módja is van annak, hogy összehozzuk az egészséges vacsorát. Íme néhány trükk és recept ehhez.

Ha a gyermek válogatós, játszik az étellel vagy étkezés közben inkább a tévére figyel, akkor bizony baj van. Sajnos sok szülő szembesül ezzel a problémával, aminek elkerülésére az egyetlen módszer, ha nyugodt körülményeket teremtünk az otthoni közös étkezésekhez. Kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le az újságot, és inkább teremtsünk közös élményt a család számára a beszélgetéssel fűszerezett étkezés alkalmával. Ne feledjük, hogy a gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve elsajátított ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.

A vacsora lehet hideg is, meleg is, váltogathatjuk is, hogy két-háromnaponta fűzünk, máskor pedig szendvicseket készítünk krémekkel vagy sajttal, de nyers zöldséget is kínálhatunk könnyű mártogatóssal. A lényeg, hogy a hangsúly itt is a változatosságon legyen. Amikor nincsen sok időnk, de szeretnénk valami különleges vacsorát kínálni, akkor se essünk pánikba.

Hogyan szoktassuk rá a családot az egészséges ételekre?

Nehézséget okoz átnevelni a gyereket, férjet, anyukát, apóst a teljes értékű gabona, a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra? Az alábbi egyszerű, ám annál hasznosabb tippek segítenek ebben, amelyeket bátran vessünk be egy-egy ebéd vagy vacsora alkalmával!

  • Kínáljunk alternatív gabonaféléket, például bulgurt, kuszkuszt vagy árpát.
  • Ne próbáljuk meg rögtön csak a teljes kiőrlésű gabonákat tenni az asztalra, hanem legyünk fokozatosak: az első pár alkalommal kerüljön ki többféle köret is.
  • Ugyanígy ügyeskedhetünk a szendvicsekkel is: egyik fele legyen fehér, a másik pedig teljes kiőrlésű kenyér.
  • Tegyük színessé a tányért: a főfogásokat tálaljuk szépen, a tányér felén legyen friss kevert saláta, sütőben sült zöldség.